Ung och utsatt för brott

Hur kan det kännas?
Att bli utsatt för ett brott kan väcka många olika känslor. Hur du upplever brottet och hur det känns efteråt kan bland annat bero på hur du är som person, vilka personer du har omkring dig och vilket stöd du får. Det finns inga känslor som är fel eller konstiga och hur du än känner är det aldrig ditt fel att du blivit utsatt för ett brott.

Ledsen
Det är vanligt att känna sig ledsen efter ett brott. Man kan vara ledsen för det som hänt, för att ingen förstår och för att det känns som om livet inte kommer att bli detsamma igen. Ibland kan det kännas som man aldrig mer kommer att bli glad utan det enda man vill är att gråta hela tiden.

Rädd
Många blir rädda efter ett brott. Man kan bli misstänksam mot okända människor, inte vilja gå ut eller vara hemma ensam. Platser och situationer som innan varit trygga, känns plötsligt läskiga. Rädslan kan sitta i lång tid och vara svår att bli av med. Den kan göra att du upplever vardagliga saker, som att träffa kompisar eller gå till skolan, som jobbiga.

Ilska och hämnd
Att man blir arg efter att ha utsatts för ett brott är vanligt. Någon har ju gjort något dumt mot dig och kränkt dig. Då har man rätt att vara arg! Man kan ha hemska tankar om vad man skulle vilja göra med gärningsmannen. Då kan det vara bra att prata med någon om ilskan istället för att få ut den genom att skada sig själv eller andra.

Övergiven
När man råkar ut för ett brott kan det kännas som om man är den mest ensamma och olyckliga i hela världen. Även om kompisar frågar hur man har det känns det som att de inte förstår. Samtidigt som man vill ha sällskap kan det vara svårt att orka ta kontakt.

Förvirrad
Många brottsoffer upplever att de efter brottet inte längre klarar av att göra eller tänka på saker som de innan har gjort. All energi går åt till att fundera på det som hänt. Det kan till exempelvis vara svårt att koncentrera sig på skolarbete, handlingen i en bok eller vad andra människor säger. Det är svårt att tänka klart och man har ingen lust och ork.

Skam
Att skämmas över det som hänt är vanligt. Känslan kan variera från att tycka det är lite pinsamt till att känna djup skam över att man utsatts för ett brott. Det gör att det blir jobbigt att tänka på händelsen och ännu svårare att berätta för någon om vad som hänt. Man kan skämmas över att man inte försvarade sig själv eller andra bättre, litade på en person eller hamnade i en viss situation.

Skuld
De allra flesta som råkar ut för ett brott funderar över sin egen skuld i det som hände. Många tänker att de hade kunnat undvika att bli utsatta för brottet om de hade gjort på något annat sätt. Ibland kan även andra tycka att det är brottsoffrets eget fel att hon eller han blev drabbats och ge kommentarer som ”jag sa ju åt dig att inte dricka så mycket”. Oavsett vad andra säger är det inte ditt fel att du blev utsatt för ett brott.

Tillit och självkänsla

Att utsättas för brott kan skaka om en persons världsbild. Platser som varit trygga blir otrygga och människor man litat på går inte längre att lita på. Kanske stack ens vänner när man blev misshandlad, vägrade vittna eller ställde inte upp för en efteråt. Sådant kan göra att man i framtiden får svårt att lita på andra. Man kan också tappa tron på sig själv. Det kan särskilt hända om gärningsmannen sagt eller fått en att känna sig smutsig, ful och värdelös. Det är vanligt att känna så, men det betyder inte att det stämmer! Ingen förtjänar att bli utsatt för ett brott.

Under hela rättsprocessen möter unga brottsoffer vuxna. Vuxna som är bra – och andra som är mindre bra – på att lyssna och visa respekt. Vissa vuxna tar inte unga på allvar utan bemöter dem på ett kränkande sätt. Det kan göra att man tappar tilltron till vuxenvärlden och rättsväsendet.

Äta och sova 

När det känns jobbigt kan det vara svårt att äta. Det kan bero på att aptiten är borta, att man mår illa eller har ont i magen. Det är också väldigt vanligt att ha svårt att somna en tid efter brottet. Ibland är man så rädd att det inte går att slappna av eller så dyker tankarna på det som hänt upp när det är dags att somna. Man kan också ha mardrömmar eller vakna flera gånger under natten utan att veta varför man vaknar.

Destruktivt beteende
Om man under lång tid mått dåligt och inte fått något stöd som hjälper kan man börja skada sig själv. Exempelvis genom att skära sig eller missbruka droger, sex, träning eller mat. Det finns olika skäl till varför man gör det. Vissa menar att det är för döva smärtan inombords, glömma bort verkligheten för en stund eller dämpa ångesten. Det kan också vara fär att det är det enda sättet man kan visa andra hur dåligt man faktiskt mår. Att skada sig själv är aldrig en lösning. Därför är det viktigt att få stöd som hjälper!

Vad behöver du?

Precis när brottet händer reagerar många rationellt och gör det som de just då uppfattar är bäst ur överlevnadssynpunkt. Det kan vara att man springer därifrån, skriker och slåss eller inte gör någonting utan låter gärningsmannen hållas. Ibland kanske inte kroppen gör som man vill. Trots att man vill skrika och slåss, får man inte fram ett ljud och kan inte röra sig.

För många kommer känslorna först efteråt och man kanske får gråtattacker, panik och tomhetskänslor. Man kan också känna sig svag, få ett tryck över bröstet med andningssvårigheter, må illa, kallsvettas, ha skakningar och okontrollerade rörelser. Du är i chock helt enkelt.

Det du behöver då är först lugn och ro, värme och sällskap i en trygg miljö. När man är chockad är det ofta svårt för utomstående att få kontakt. Men när det lugnat ner sig är det viktigt att försöka förstå vad som hänt. Då är det skönt att ha någon i sin närhet som bara kan lyssna. Någon som tror på en och inte ifrågasätter det man berättar. Att få sätta ord på det man har varit med om är viktigt för att kunna bearbeta det som hänt.

Att bli utsatt för ett brott kan väcka många funderingar. Många blir förvånade att just de blev utsatta och har många frågor. De flesta brottsoffer har ett stort behov av att få praktisk information. Till exempel om vad som händer efter polisanmälan eller under en rättegång. Det är viktigt att ha information för att kunna tillvarata sina rättigheter och ha åsikter.