Brott mot unga
Alla kan vända sig till Brottsofferjouren för hjälp, både unga och gamla. Detta gäller även om man blivit vittne till brott eller känner någon som har blivit drabbad.
Många unga har blivit utsatta för brott! I Skolundersökningen om brott från 2021 uppgav nästan hälften av eleverna att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. (Källa: BRÅ) Även ”mindre” brott kan vara väldigt obehagliga, och det finns ingen reaktion som är fel.
Om du som läser detta är osäker, rädd, behöver någon att prata med, eller hjälp att kontakta polisen så kan Brottsofferjouren hjälpa dig. Brottsofferjourens stöd är alltid gratis! Ringa oss på 116 006, eller mejla info@helsingborg.boj.se
Du behöver inte säga ditt namn.
Barnens rättigheter och våra lagar
I Sverige finns det många lagar som skyddar barn och unga, och staten har en skyldighet att se till att barn inte utsätts för brott. Med barn räknas alla under 18 år. Barnkonventionen är en av de lagar som finns, som bland annat innebär att alla myndigheter ska ta hänsyn till barnets egna åsikter och tankar om hur den vill ha det. Polisen ska alltid utreda ärenden där barn är involverade skyndsamt (snabbt), och under rättegång så har barn ofta en särskild representant (ett så kallat målsägandebiträde) för att se till barnets bästa. Brott mot barn är allvarligt. Skolan har en skyldighet att se till att ingen i skolan blir illa behandlad, eller utsatt för mobbing eller brott.
För att vi ska kunna använda lagarna så är det viktigaste att någon vuxen först får reda på vad som har hänt. Det är därför Brottsofferjouren alltid uppmanar brottsutsatta barn och unga att berätta för en vuxen vad som har hänt. Om den vuxna inte reagerar så ska man berätta för någon annan! Det kan vara jobbigt att berätta för någon vad som har hänt, men ofta känns det mycket bättre efteråt. Tillsammans med den vuxna blir det också lättare att fundera på vad man kan göra för att förbättra situationen och om man vill göra en polisanmälan. Den som anmäler behöver inte vara helt säker på att det som har skett är brottsligt – det är polisens jobb att avgöra och om bevisningen räcker för ett åtal.
Det är aldrig brottsoffrets fel
Många barn som utsätts för brott tycker det känns pinsamt och skäms och tar på sig skulden själv, trots att de inte gjort något fel. Man får inte utsätta andra för brott, och ansvaret ligger helt på förövaren! Det spelar ingen roll om den som blivit utsatt var full, om hen pratade med förövaren innan eller efter brottet, eller om hen följde med förövaren hem eller om man bråkat eller flörtat, eller om det var mörkt ute och det hände när man egentligen skulle varit hemma. Alla människor ska kunna få röra sig fritt och känna sig säkra utan att riskeras att utsättas för brott. Det spelar heller ingen roll om brottsoffret själv har gjort dumma saker innan. Alla är lika inför lagen, vilket betyder att alla människor har rätt till samma skydd från polisen och rättsväsendet. Skulden ligger hos förövaren – inte hos brottsoffret.
För dig som behöver mer stöd
Om man inte vill ta kontakt med Brottsofferjouren så finns det flera andra som kan hjälpa brottsutsatta barn eller ungdomar.
- Det är kommunens ansvar att hjälpa brottsutsatta, kontakta din kommuns Stödcentrum för unga brottsutsatta för att se vad de kan hjälpa er med. Barn och ungdomspsykiatrin kan hjälpa de barn som behöver professionellt stöd.
- Skolorna och ungdomsmottagningar har kuratorer som kan hjälpa unga som mår dåligt.
- BRIS har stödtelefon och chatt både till barn som mår dåligt och föräldrar som behöver rådgivning.
- ATSUB, Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, kan ge rådgivning och stöd.
- Maskrosbarn erbjuder stöd till barn och unga som lever i ett hem där det förekommer våld, missbruk och psykisk ohälsa.