Samtalsstöd
Som samtalsstödjare på Brottsofferjouren ger du stöd och praktisk hjälp till brottsoffer, vittnen och anhöriga, främst via telefon men ibland kan fysiska träffar förekomma. Ofta blir stödet vändpunkten för den stödsökande.
Vad gör en samtalsstödjare?
Brottsofferstödjare uppgift är att ta kontakt med brottsutsatta för att erbjuda stöd. En viktig del i stödet är att lyssna och samtala. Det kan även handla om att informera om rättsprocessen, möjligheten till ersättning och att vid behov förmedla kontakt till myndigheter, sjukvård, jurist m.fl. som kan hjälpa personen ytterligare. Som stödperson erbjuder du även stöd och information inför eller under polisanmälan, polisförhör och rättegång.
Uppdraget som stödperson är både spännande, lärorikt och meriterande. Volontärer erbjuds fortlöpande utbildning och handledning.
Kvalifikationer
För att bli stödjare går du en utbildning som består av cirka 30 studietimmar. För att bli godkänd krävs minst 80 % närvaro och godkänd praktik. Under hela utbildningstiden görs en samlad bedömning av din lämplighet som stödjare.
Du behöver vara en trygg och stabil person. Vi ser gärna att våra stödjare har olika bakgrunder och erfarenheter, det viktigaste är att man är en lyssnande medmänniska! Språkkunskaper utöver svenska och engelska är positivt.
Du bör vara minst 20 år. Uppvisande av utdrag ur belastningsregistret är ett krav.