Anhörig till brottsutsatta eller vittnen
När en närstående är utsatt för brott
Att vara anhörig till någon som utsatts för brott kan väcka många olika tankar och känslor. Du kan också behöva få svar på praktiska frågor.
Ett brott påverkar ofta många fler än den som blir direkt utsatt. När en familjemedlem utsätts för brott kan hela familjen behöva stöd. Oron över att en nära vän eller kollega är utsatt för våld kan vara svår att hantera. När det gäller brott som resulterat i dödsfall finns ett stort behov av stöd till närstående.
Barn som är närstående till brottsoffer kan behöva särskilt stöd och hjälp att bearbeta det som har hänt.
Som anhörig kan det ibland vara svårt att veta hur man ska bete sig. Du kan också behöva kunskap om hur du kan stötta och hjälpa en person som är eller har blivit utsatt för ett brott.
Ta hand om dig
Du som är anhörig är viktig. För att du ska orka finnas där som stöd för den utsatta kan du själv behöva stöd och hjälp. Det kan vara skönt att få prata med någon utomstående som lyssnar utan att ställa krav. Tveka inte att söka stöd!
För vissa brottsoffer (målsägande) och deras anhöriga är rättegången en möjlighet till upprättelse och kan ses som ett steg i deras bearbetning av vad som har hänt. Andra vill helst undvika att tänka på händelsen och vill inte delta i rättegången. Som förälder eller nära anhörig till en målsägande eller vittne kan det kännas skrämmande att din närstående har blivit kallad att vittna i domstol. Föräldrar kan även möta en situation där deras närstående vägrar att delta i en rättegång på grund av rädsla eller oro.
Att delta i en rättegång kan återuppliva många traumatiska känslor från brottet, som man kanske har försökt att glömma. Det är också vanligt att känna en viss oro inför att berätta om någonting man har sett eller upplevt.
Brottsofferjouren erbjuder stöd och hjälp att hantera dessa upplevelser och arbetar för att ge de bästa förutsättningarna för brottsoffer, vittnen och deras närstående ska kunna närvara och delta i en rättegång. Som närstående får du också följa med till domstolen och även sitta med inne i rättssalen på åhörarplats.
Stöd till närstående
Sverige har vittnesplikt, vilket innebär att man måste vittna om man har kallats till rättegång. Som vittne kan man alltså inte välja om man vill delta eller inte. Som närstående kan du ha en viktig roll att uppmuntra och hjälpa brottsoffer eller vittnet både under rättegången, men också efter att rättegången är över.
Vi erbjuder stöd
Brottsofferjouren erbjuder medmänskligt stöd till dig som är anhörig till en brottsutsatt, vittne eller gärningsperson. Ring 042-13 37 00 eller vår nationella hjälplinje 116 006, du kan också mejla oss på: info@helsingborg.boj.se