Anhörig till gärningsperson
Att vara anhörig till gärningsperson
När en närstående plötsligt blir misstänkt för ett brott, häktas eller hamnar i fängelse ställs mycket på sin spets. Många drabbas av skuld och skam över det som hänt, trots att det inte var en själv som begick handlingen. Känslor som ilska, sorg, besvikelse och oro uppstår ofta hos anhöriga. Det uppkommer många frågor som den anhöriga aldrig behövt tänka på; Vad innebär restriktioner? Hur kommer jag i kontakt med min närstående? Vad kan jag göra?
Många anhöriga prioriterar snabbt ner sina egna känslor och behov. Det är dock väldigt viktigt att ta hand om sig själv för att man ska överhuvudtaget kunna hjälpa och stötta en annan person. Du kan som anhörig till en gärningsperson ta kontakt med ett professionellt samtalsstöd för att få bearbeta det som hänt och känslor och tankar som uppkommer.
Ta hand om dig
Du som är anhörig är viktig. För att du ska orka finnas där som stöd för en närstående kan du själv behöva stöd och hjälp. Det kan vara skönt att få prata med någon utomstående som lyssnar utan att ställa krav. Tveka inte att söka stöd!
Vi erbjuder stöd
Brottsofferjouren erbjuder medmänskligt stöd till dig som är anhörig till en gärningsperson. Ring 042-13 37 00 eller vår nationella hjälplinje 116 006, du kan också mejla oss på: info@helsingborg.boj.se